Studio Meng

Ellen Beck

In Home 1 Posted

Als grafisch ontwerper heb ik een voorliefde voor drukwerk en papier. Terug kijkend naar de roots van mijn professie ontdekte ik dat zonder de ontdekking van papier mijn vak niet had bestaan. Met dit besef ben ik me gaan verdiepen in de ambacht ‘papier maken’.

Papier, de drager van mijn ontwerpen is een eeuwenoude ontdekking om communiceren makkelijker te maken. Tot op heden wordt papier voor dit doeleinde gebruikt. Hierin is het goed om te vermelden dat ik niet over advertenties en reclame praat maar over de informatie die je van mens tot mens uitwisselt. Overal om je heen wordt er met papier gecommuniceerd. Scan je bureau maar eens of de omgeving waarin je nu bent. Echter zijn er nieuwe methoden bij gekomen en is de digitale manier van communiceren populairder door haar snelheid en haar mogelijkheden, zoals bewegend beeld. De digitalisering maakt ons leven makkelijker. Je kan alles digitaal bekijken, vinden, ordenen, linken en archiveren. Het is een versnelling, die er helaas ook voor zorgt dat wanneer je online informatie ontvangt je gaat filteren en de informatie scant naar relevantie. Hierdoor gaat een stukje (menselijke)aandacht verloren… Dat maakt de fysieke papieren manier van communiceren authentiek en in zekere zin waardevoller. Wanneer je een geschreven brief ontvangt, een ansichtkaart, een mooi artwork, al is het een notitie, dan krijg je een extra dimensie mee waarin aandacht wordt gegeven aan de ontvanger ervan. Er is moeite gedaan door een persoon en dat voel je als ontvanger. De kracht van papier en mijn liefde ervoor is door de digitalisering toegenomen.

Het is mijn uitdaging om iets heel ‘gewoons’ als papier te transformeren naar iets waardevols. Ik zou het fantastisch vinden om jou de waarde en liefde die ik heb voor papier te laten zien. Om beter te begrijpen waar deze onvoorwaardelijke liefde vandaan komt, ben ik mezelf de oude ambacht van papier scheppen gaan aanleren. En dat was een fantastisch idee van mezelf! Het werken met de kwetsbare nog prille papieren smurrie, de zorg waarmee je het bewerkt en de aandacht die je het papiertje schenkt is buitengewoon. Ik voel me nog meer geraakt door mijn vak wanneer ik haar in volledigheid kan vormen. Ik schep zelf de canvassen voor mijn vormgeving…

Ingrediënten; dit papier is gemaakt van:

(10%)________ krantenartikel
(33%)________ crepe papieren biggetjes
(47%)________ aantekeningen
(10%)________ snoep verpakking

Ingrediënten; dit papier is gemaakt van:

(100%)________ Coolblue tas

Een korte bingo over de fascinerende wereld van papier:

Papier is nooit hetzelfde, het is eigenwijs, tastbaar -en voelbaar en je kunt haar herleiden naar een grondstof. Begrijpen hoe iets gemaakt wordt en de kunde beheersen. Duurzaam omgaan met grondstoffen. Bewustwording van de waarde van papier (grondstoffen). Inzicht geven over het maakproces. Een circulaire stroming in gang zetten, bewust omgaan met grondstoffen, terug naar de oorsprong van drukwerk, tegenhanger van de digitale wereld, fysiek en tastbaarheid, stilstaan bij iets gewoons, papier wordt voor lief genomen, alsof het iets vanzelfsprekends is. Papier met een verhaal als grondstof, een handgemaakt product, een oude ambacht, begrijpen hoe iets gemaakt wordt en waar het product vandaan komt.