Hier begint de zee

admin

In Geen categorie Posted

In de Oosterparkwijk ben ik werkzaam bij Duurzaam Oosterpark. We zijn een platform voor groene, sociale initiatieven en proberen met duurzame leuke acties waardevol te zijn voor de wijk.

Een project waar ik heel blij van word is ‘Hier begint de zee’. In de Oosterparkwijk zijn in verschillende straten emblemen op straatgoten bevestigd met deze tekst erop. Want wat veel mensen niet weten is dat lang niet alle straatgoten eindigen in het riool maar dat zeker de helft het hemelwater direct vervoert naar open water. Het hemelwater neemt alles mee wat op straat ligt, dus ook de sigarettenfilters, het snoeppapiertje en het blikje. Ik hoop dat bewoners bewust worden van de gevolgen en dat de plastic soep in elk geval niet in de Oosterparkwijk begint.

Schokbarend genoeg verdwijnt er jaarlijks maar liefst 100 miljard kilo zwerfafval in de goten van Nederland. Het zwerfafval draagt stuk voor stuk bij aan de immense plastic soep in de oceaan die momenteel zo groot is als heel Frankrijk! En ook belangrijk zijn de sigaretten op straat. In Nederland worden jaarlijks zo’n zeven tot tien miljard peuken op straat gegooid. Een sigaret blijft twee tot twaalf jaar liggen en de schadelijke stoffen verdwijnen door het hemelwater in de grond of gaan naar open water. Dit heeft een enorm effect op de natuur en ons drinkwater.

Het project ‘Hier begint de zee’ werd door wijkbewoners gekozen uit vele inzendingen bij de wedstrijd ‘Altijd een goed idee’, georganiseerd door de Coöperatieve Wijkraad.

Duurzaam Oosterpark huisvest zich in Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau, Zaagmuldersweg 3. Hier komen circulaire projecten in de wijk samen en worden nieuwe projecten geïnitieerd. Duurzaam Oosterpark is een onderdeel van Werkpro en werkt samen met Groningen Schoon Dankzij Mij, Bewonersorganisatie, Gemeente Groningen, de Coöperatieve Wijkraad en WIJ Oosterparkwijk.

Foto boven: Frans Geubel